Защо подаряваме подаръци?

Защо подаряваме подаръци?
1 June, 2018
Подаряването на подаръци отдавна е любим обект за изучаване на човешкото поведение, както от страна на психолози, така и на антрополози, икономисти и маркетинг спецалисти. Те са установили, че даването на подаръци е изненадващо сложна и важна част от човешките взаимоотношения. To помага да се определят взаимоотношенията и да се укрепят връзките със семейството и приятелите. Психолозите казват, че в действителност често дарителят, а не получателят получава най-големите ползи от подаръка. Разочаровани от тълпите, трафика и комерсиализма, хората могат да се изкушат, особено по Коледа, да се откажат от размяната на подаръци. Изследване показва, че четирима от петима американци смятат, че празниците са твърде материалистични.

Разумно е да се намалят разходите по време на празниците, но психолозите казват, че да се откажем от размяната на подаръци с близките не е най-доброто решение. Според експерти хората, които отказват да приемат или обменят подаръци по време на празниците, може би пропускат важна връзка със семейството и приятелите си. Според Елън Дж. Лангър, професор по психология в Харвард, това не прави услуга на връзката. Тя счита, че ако не те оставя да ми дадеш дар, тогава не те окуражавам да мислиш за мен и да мислиш за неща, които ми харесват. Така се предотвратява радостта от ангажирането с всички тези дейности. Наказваш хората с лоша услуга, като не им даваш дара на даването.

Социалната ценност на даването е била позната в цялата човешка история. В продължение на хиляди години някои местни култури са се занимавали със сложни церемонии, свързани с размяна на подаръци. Въпреки че културните интерпретации се различават, често статутът на дадено семейство в клан или село не е диктуван от кой има най-много притежания, а от това кой дава най-много. Колкото по-богати и по-големи са подаръците, толкова повече престиж придобива домакинството. Някои изследователи смятат, че еволюционните сили може би са предпочитали даването на подаръци. Мъжете, които са били най-щедри, може да са имали най-много репродуктивен успех при жените. По-специално използването на храна в замяна на сексуален достъп и поддържане е документирано в нашия най-близък маймунски роднина, шимпанзето.

Маргарет Ръкър, потребителски психолог в калифорнийския университет Дейвис, казва, че мъжете обикновено са по- практични, когато става въпрос за подаръците, които дават и получават. Докато жените са по-загрижени да даряват и да получават подаръци с емоционално значение. Д-р Ръкър често разказва историята за човек, който се изкачил на едно дърво, за да вземе яйце на червеношийка, което съвпада по цвят със сините очи на приятелката му. Жените казват: "О, колко романтично." Но мъжете казват: "Това е най-глупавото нещо, което някога съм чувал“. А също и: „ А какво да кажем за птицата майка? " Различията между половете в даването на подаръци изглежда се появяват рано в живота. Изследователи от университета "Лойола" в Чикаго проучили три и четири годишни деца, които са присъствали на един и същ рожден ден. Момичетата обикновено пазарували с майките си и помагали в подбора и опаковането на подаръка. Момчетата, междувременно, често не знаели какъв е подаръкът, макар че били с майките си, докато го купували.

Даването на подаръци често е най-очевидният начин партньорът да може да проявява интерес, да укрепва връзката или дори да сигнализира, че връзката трябва да свърши. Една колежка на д-р Ръкър отбелязва, че знае, че бракът й свършва, когато съпругът й й подари подарък в кафява торба за хранителни стоки. Хората, които спират да дават подаръци, губят важни социални знаци, твърдят изследователите. Кой е в списъка ви с подаръци ви казва кой е важен в живота ви. Но най-големият ефект от даването на подарък може да бъде върху даващия. Според д-р Лангър даването на подаръци на другите укрепва чувствата ни към тях и ни кара да се чувстваме ефективни и грижовни.

За да изследват психологията на даването, изследователи наскоро проучиха даването на подаръци на домашни любимци. Изводите им са, че това произтича от желанието на хората да направят домашните любимци щастливи и да предлагат подаръци, които ще подобрят комфорта им. Когато, например, давате на друг човек, понякога имате и идея за реципрочност. Това обаче не е така при правене на подарък на домашните любимци. Това показва, че много от удоволствието е в даването, а не в получаването, защото знаете, че сте се погрижили за някого.
Добави коментар