Защо подаряваме подаръци?

Защо подаряваме подаръци?

Защо подаряваме подаръци?


Подаряването на подаръци отдавна е любим обект за изучаване на човешкото поведение, както от страна на психолози, така и на антрополози, икономисти и маркетинг спецалисти. Те са установили, че даването на подаръци е изненадващо сложна и важна част от човешките взаимоотношения. To помага да се определят взаимоотношенията и да се укрепят връзките със семейството и приятелите. Психолозите казват, че в действителност често дарителят, а не получателят получава най-големите ползи от подаръка. Разочаровани от тълпите, трафика и комерсиализма, хората могат да се изкушат, особено по Коледа, да се откажат от размяната на подаръци. Изследване показва, че четирима от петима американци смятат, че празниците са твърде материалистични. Разумно е да се намалят разходите по време на празниците, но психолозите казват, че да се откажем от размяната на подаръци с близките не е най-доброто решение. Според експерти хората, които отказват да приемат или обменят подаръци по време на празниците, може би пропускат важна връзка със семейството и приятелите си. Според Елън Дж. Лангър, професор по психология в Харвард, това не прави услуга на връзката. Тя счита, че ако не те оставя да ми дадеш дар, тогава не те окуражавам да мислиш за мен и да мислиш за неща, които ми харесват. Така се предотвратява радостта от ангажирането с всички тези дейности. Наказваш хората с лоша услуга, като не им даваш дара на даването.

 


Социалната ценност на даването е била позната в цялата човешка история. В продължение на хиляди години някои местни култури са се занимавали със сложни церемонии, свързани с размяна на подаръци. Въпреки че културните интерпретации се различават, често статутът на дадено семейство в клан или село не е диктуван от кой има най-много притежания, а от това кой дава най-много. Колкото по-богати и по-големи са подаръците, толкова повече престиж придобива домакинството. Някои изследователи смятат, че еволюционните сили може би са предпочитали даването на подаръци. Мъжете, които са били най-щедри, може да са имали най-много репродуктивен успех при жените. По-специално използването на храна в замяна на сексуален достъп и поддържане е документирано в нашия най-близък маймунски роднина, шимпанзето.

 


Маргарет Ръкър, потребителски психолог в калифорнийския университет Дейвис, казва, че мъжете обикновено са по- практични, когато става въпрос за подаръците, които дават и получават. Докато жените са по-загрижени да даряват и да получават подаръци с емоционално значение. Д-р Ръкър често разказва историята за човек, който се изкачил на едно дърво, за да вземе яйце на червеношийка, което съвпада по цвят със сините очи на приятелката му. Жените казват: "О, колко романтично." Но мъжете казват: "Това е най-глупавото нещо, което някога съм чувал“. А също и: „ А какво да кажем за птицата майка? " Различията между половете в даването на подаръци изглежда се появяват рано в живота. Изследователи от университета "Лойола" в Чикаго проучили три и четири годишни деца, които са присъствали на един и същ рожден ден. Момичетата обикновено пазарували с майките си и помагали в подбора и опаковането на подаръка. Момчетата, междувременно, често не знаели какъв е подаръкът, макар че били с майките си, докато го купували.

 


Даването на подаръци често е най-очевидният начин партньорът да може да проявява интерес, да укрепва връзката или дори да сигнализира, че връзката трябва да свърши. Една колежка на д-р Ръкър отбелязва, че знае, че бракът й свършва, когато съпругът й й подари подарък в кафява торба за хранителни стоки. Хората, които спират да дават подаръци, губят важни социални знаци, твърдят изследователите. Кой е в списъка ви с подаръци ви казва кой е важен в живота ви. Но най-големият ефект от даването на подарък може да бъде върху даващия. Според д-р Лангър даването на подаръци на другите укрепва чувствата ни към тях и ни кара да се чувстваме ефективни и грижовни.
За да изследват психологията на даването, изследователи наскоро проучиха даването на подаръци на домашни любимци. Изводите им са, че това произтича от желанието на хората да направят домашните любимци щастливи и да предлагат подаръци, които ще подобрят комфорта им. Когато, например, давате на друг човек, понякога имате и идея за реципрочност. Това обаче не е така при правене на подарък на домашните любимци. Това показва, че много от удоволствието е в даването, а не в получаването, защото знаете, че сте се погрижили за някого.

16 съвета какво да правите и какво не, и как да получите най-добрите сделки. Черният петък е синоним на невероятни сделки и изгодни оферти, които ви помагат да започнете коледното пазаруване. Но сред всички вълнения, опитвайки се да се възползвате максимално от тези чудесни предложения, може лесно се излъжете.

прочети още

Ако октомври ви звучи твърде рано, за да се занимавате с купуване на коледни подаръци, помислете отново. Да отложите покупката на подаръците по-близо до големия ден означава, че вероятно ще похарчите повече от необходимото, правейки доста по-скъп месечен разход. Можем да изтъкнем поне четири причини, поради които трябва да започнете да купувате вашите подаръци сега- през октомври.

прочети още

Интернет революционизира начина, по който пазаруваме. Поради многобройните предимства и ползи, все повече хора в наши дни предпочитат да купуват неща онлайн в сравнение с конвенционалния метод - в магазин. По-долу са изброени топ десет причини за пазаруване на подаръци онлайн.

прочети още

Знаем и без да ни го казвате- на всеки от вас се е случвало периодично (и ще продължава поне няколко пъти да ви се случва годишно- отново и отново  ). Идва 14 февруари и дамата на вашето сърце трепетно очаква да настъпи празничната вечер и вие да и подарите интересен и уникален подарък, който да е минимум огромен колкото вашите чувства към нея. След това тази сцена се повтаря за 8 март, после идва (в този ред или обратно) нейния рожден ден, имен ден, Коледа……. Иииии после всичко започва от начало. В най- добрия случай- година, след година….  И вие винаги сте объркани и смутени, защото не сте сигурни ще задоволите ли огромните очаквания

прочети още

Науката учи, че даването на други хора може действително да ни направи по-щастливи, отколкото да харчим същата сума пари за себе си. Но тук идва един от най- трудните моменти. Искаме да изненадаме любимите хора с оригинален, интересен и уникален подарък. Как да стане това?

прочети още

Уникални чорапи, специално създадени, за да бъдат перфектният подарък за всеки повод.

прочети още

Ние от Creative Egg сме не само вносители на едни от най-креативните подаръци в света, но и произвеждаме някои от тях ;)

прочети още
/div>